Čo je to rádioterapia a aké vedľajšie účinky spôsobuje?

Fieldset

Čo je to rádioterapia a aké vedľajšie účinky spôsobuje?

Rádioterapia je liečba ionizujúcim žiarením a je jednou z možností, ako sa dajú liečiť nádorové ochorenia. Ak sa týka vás, alebo vášho blízkeho človeka, zistite, ako presne funguje, aké vedľajšie účinky môže spôsobovať a ako sa dajú odstrániť.

Čo je rádioterapia a kedy sa využíva? 

Rádioterapia (hovorovo ožarovanie) je typ liečby ochorení ľudského organizmu pomocou ionizačného žiarenia. Využíva sa najmä pri liečbe onkologických ochorení v  počiatočnom štádiu, kedy sa ešte rakovinové bunky nestihli rozšíriť do iných tkanív. V takomto prípade je jej úspešnosť pomerne vysoká. Poznáme dva základné typy rádioterapie:

  • Externá rádioterapia prístrojom: pri tomto type terapie sa využívajú neviditeľné lúče (minimálne dva, no často aj tri a viac), ktoré mieria na tumor pod rôznymi uhlami. 

  • Brachyterapia: malé čiastočky rádioaktívneho kovu sa umiestnia do tkaniva v oblasti karcinómu. Pacient je v tomto prípade hospitalizovaný. 

Ako funguje rádioterapia? 

Radiácia zabíja rakovinové bunky tým spôsobom, že vyvoláva rozsiahle poškodenie ich DNA. Bunky sa tak nemôžu množiť, postupne odumierajú a tumor sa zmenšuje. 

Rádioterapia sa často využíva spolu s  chemoterapiou, pretože spolu majú synergický efekt – chemoterapia (čiže lieky) môžu zvýšiť citlivosť tumoru na ožarovanie. Prax teda ukazuje, že pri určitých typoch tumoru má kombinovaná liečba oveľa lepší efekt

Je dôležité vedieť, že rádioterapia nebolí a nerobí pacienta rádioaktívnym, pretože lúče prechádzajú telom. Počas liečby, ale aj po, môže pacient viesť normálny život a bez obáv sa stretávať so svojimi blízkymi. 

Vedľajšie účinky rádioterapie 

Pri externom ožarovaní sa mieri na tumor, no nie je to možné na milimetre presne (aj keď sa presnosť rokmi zlepšuje). Preto odumierajú aj niektoré zdravé bunky, no cieľom každého rádiológa je, aby to bolo v čom najmenšom rozsahu. Na to slúži príprava pred samotnou liečbou, počas ktorej si rádiológ na 3D modeli presne navrhne plán ožarovania. 

Každý pacient má iný plán, pretože sa uňho ožaruje iná časť tela a s  rôznou intenzitou – práve preto sú aj vedľajšie účinky rôzne. Základ je však konzultovať ich s lekárom či zdravotným personálom a dbať na ich rady, pretože mnohé vedľajšie účinky sa dajú liečiť

Je tiež dôležité vedieť, že niektoré vedľajšie účinky sa objavia na začiatku liečby, niektoré počas, no mnohé prídu krátko po skončení terapie, vyvrcholia a potom postupne odznejú (zvyčajne do dvoch týždňov). Niekto zas nemá vedľajšie účinky vôbec, takže skúsenosti s rádioterapiou sú individuálne. 

Medzi najčastejšie vedľajšie účinky pri ožarovaní patrí:

  • únava, ospalosť (je úplne v poriadku dopriať si viac spánku, no nemalo by sa zabúdať ani na pravidelný pohyb, aspoň krátku prechádzku), 

  • lokalizované poškodenie a podráždenie kože alebo popáleniny, 

  • lokálne vypadávanie vlasov, 

  • problémy s močom, nevoľnosť, vracanie a hnačky, 

  • zápal alebo opuch v oblasti blízko tumoru, 

  • strata apetítu, 

  • zmena čuchu a chuti, 

  • ťažkosti s prehĺtaním a pálenie záhy. 

Problémy spojené s príjmom potravy a ich manažment 

Posledné tri spomenuté vedľajšie účinky môžu viesť k strate váhy pacienta. Výrazná strata svalovej hmoty však predstavuje vyššie riziko v  zmysle horšieho znášania liečby. Práve preto je dôležité konzultovať vedľajšie účinky s lekárom a snažiť sa ich spolu korigovať. 

Napríklad úpravou stravy, ktorá zahŕňa skôr tekutú formu, chladnejšie pokrmy, poprípade jedlá s výraznejšími vôňami, ktoré naštartujú apetít. Ak sa pacient trápi aj s pálením záhy a bolestivým prehĺtaním, môže sa uňho rozvinúť ochorenie pažeráka s názvom postradiačná ezofagitída (ARIE)

V takom prípade sa tiež odporúča obrátiť sa na lekára, ktorý vám môže predpísať zdravotnícke pomôcky na ochranu pažeráka. Esoxx One vo forme gélu vo vrecúškach patrí k takýmto typom pomôcok (nie je to liek) a funguje veľmi jednoducho. Po jeho konzumácii sa na pažeráku vytvorí ochranný film, vďaka ktorému bude mať telo čas na regeneráciu, uľaví sa mu od bolesti a predíde ďalšiemu poškodeniu.  

Takýto manažment vedľajších účinkov rádioterapie môže výrazne zlepšiť zdravotný, ale aj psychický stav pacienta. Nie je nutné poddávať sa negatívnym myšlienkam, pretože takmer na každý problém existuje riešenie. Základom je aktívna spolupráca s onkológom a podpora blízkych. 

Čítať ďalej