Jeden z troch onkologických pacientov trpí podvýživou. Ako sa s tým dá bojovať?

Fieldset

Jeden z troch onkologických pacientov trpí podvýživou. Ako sa s tým dá bojovať?

Čeliť onkologickému ochoreniu je náročné po všetkých stránkach. Ak sa však k tomu pridajú sprievodné komplikácie, ako napríklad podvýživa, je náročné zvládať aj samotnú liečbu. Žiaľ, množstvo onkologických pacientov čelí podvýžive (1 z 3 pacientov), pretože liečba u nich znižuje apetít, ovplyvňuje chute či spôsobuje sťažené prehĺtanie. Ako sa s tým dá bojovať?

Zdravá strava bohatá na potrebné živiny je pri liečbe onkologických ochorení nevyhnutná, pretože telo je vďaka nej silnejšie a ľahšie zvláda primárnu liečbu. Samotné ochorenie ale aj liečba však môžu spôsobovať vedľajšie účinky, ktoré vedú k podvýžive, alebo inak malnutrícii.

Malnutrícia je jav, kedy telo nedostáva dostatok energie, čo vedie k úbytku váhe a strate svalovej hmoty. Podvýživa u onkologických pacientov potom vedie k:

  • zvýšenej toxicite pri chemoterapii, 
  • zníženej tolerancii protinádorovej terapie, 
  • zníženej kvalite života,
  • zvýšenému riziku komplikácií a infekcií, 
  • dlhšiemu pobytu v nemocnici, 
  • zvýšenej úmrtnosti.

Dobrou správou je, že existuje mnoho tipov, ako bojovať so sprievodnými ťažkosťami. Základom je dodržiavať nasledujúce stravovacie pravidlá a aktívne sa snažiť problém riešiť.

Tipy pri zníženom apetíte

Ak máte dlho zníženú chuť na jedlo, môže byť náročné počúvať, že by ste mali jesť ešte viac než obvykle. Napriek tomu by ste sa o to mali maximálne snažiť, pretože vaše telo bude potrebovať dostatok energiena zvládanie primárnej liečby. Pomôcť môžu nasledujúce tipy.

  • Jedzte častejšie a menšie dávky. Ak na to nie ste zvyknutý a potrebujete pripomenutie, použite budík na telefóne alebo využite reklamné prestávky počas sledovania televízie.
  • Využite čas, kedy ste najviac hladný, napríklad hneď ráno. V tomto čase si doprajte dostatok jedla, ktoré máte radi. 
  • Majte vždy poruke nejaké jedlo, aj keď nie ste doma.
  • K pestrej strave si môžete pridať aj rôzne práškové nápoje, ktoré obsahujú potrebné živiny. Pri výbere sa poraďte s lekárom či lekárnikom.
  • Obmedzte konzumáciu vyprážaných a mastných jedál. Môžu byť ťažko stráviteľné a rýchlo navodia pocit plnosti.

Tipy pri zmene chuti a čuchu

Pacienti, ktorí podstupujú chemoterapiu či rádioterapiu sa počas alebo po skončení liečby môžu stretnúť aj so zmenou čuchu a chuti, ktorá vedie k zníženému apetítu. Tieto tipy môžu pomôcť naštartovať vaše zmysly.

  • Pite dostatok tekutín. Keďže sýtené nápoje môžu dráždiť hrdlo, skúste radšej čistú vodu ochutenú ovocím, uhorkou alebo bylinkami. Vhodné sú aj bylinkové čaje bez kofeínu.
  • Dbajte na ústnu hygienu. Umývajte si zuby po každom jedle a pred jedlom si zas vypláchnite ústa roztokom z vody a štipky sódy bikarbóny.
  • Ak mávate v ústach kovovú pachuť, používajte pri príprave jedla drevené náčinie a vyhýbajte sa konzervovaným potravinám.
  • Mäso marinujte napríklad v džúsoch (kuracie prsia s pomarančovou marinádou), pri varení ho poprípade podlejte vínom a pri konzumácii zas siahnite po kyslých dresingoch.
  • Do jedálnička zaraďte aj iné zdroje bielkovín ako ryby, vajcia, fazuľu, orechy, mlieko, syry, jogurty, tofu, arašidové maslo či proteín v prášku.
  • Ak sa vám jedlá zdajú príliš slané alebo trpké, zvýšte ich sladkosť tým, že pridáte med, agáve, javorový sirup alebo džem.
  • Ak sa vám jedlá zdajú príliš sladké, zvýraznite slanú či kyslú chuť tým, že pridáte šťavu z citróna, ocot alebo nakladané potraviny.
  • Vyskúšajte koreniny, ktoré bežne nepoužívate (jedlo by však nemalo byť príliš pálivé).
  • Aby ste potlačili vôňu jedla, nechajte ho vychladiť. Poprípade skúste konzumovať polievku z polouzavretej nádoby so slamkou. Taktiež je vhodné vyhýbať sa miestnostiam, kde sa pripravuje jedlo.

Sťažené prehĺtanie, ako s tým bojovať?

Zníženú chuť na jedlo môže spôsobovať aj sťažené prehĺtanie, ktoré nie je pri onkologických pacientoch neobvyklé. Špeciálne pri rádio či chemo-rádioterapii hornej časti tela sa môže ako sprievodný jav vyvinúť ochorenie s názvom akútna ezofagitída vyvolaná žiarením (ARIE, skratka z anglického názvu), ktoré vyvoláva opuch pažeráka. Tento opuch potom spôsobuje sťažené prehĺtanie, v dôsledku čoho sa pacientovi horšie prijíma potrava, stráca na váhe poprípade kvôli bolesti nespáva.

Toto ochorenie sa môže rozvinúť krátko po začatí liečby a zvyčajne pretrváva cca 4 týždne po skončení liečby. Žiaľ, neexistuje spôsob, akým by sa dalo vyhýbať tomu vedľajšiemu účinku rádioterapie. Pomôcť si však môžete zdravotníckymi pomôckami, ako napríklad Esoxx One, ktoré podporia regeneráciu poškodeného pažeráka.

Esoxx One sa predáva vo forme roztoku vo vrecúškach, ktorý je určený na konzumáciu. Jeho výhoda spočíva v rýchlom nástupe účinku a schopnosti vytvoriť na pažeráku ochranný film, ktorým sa zamedzí ďalšiemu poškodzovaniu.

Esoxx One je síce voľnopredajná pomôcka, no onkologickí pacienti majú nárok na preplatenie zo zdravotnej poisťovne. Stačí si preto vypýtať od lekára recept (telefonicky) a navštíviť najbližšiu lekáreň.

Čítať ďalej