Prečo u onkologických pacientov vznikajú problémy s prehĺtaním?

Fieldset

Prečo u onkologických pacientov vznikajú problémy s prehĺtaním?

Rádioterapia a chemo-rádioterapia v oblasti hornej časti tela (hruď, krk, hlava) je už síce v dnešnej dobe na pokročilej úrovni, no aj napriek tomu môže spôsobovať rôzne komplikácie a vedľajšie účinky. Napríklad tie, ktoré sa týkajú pažeráka, vyúsťujú do sťaženého prehĺtania. Ako sa to dá riešiť?

K najčastejším lokálnym komplikáciám spojeným s ožarovaním hornej časti tela radíme ochorenie ARIE (Acute radiation-induced esophagitis), v preklade akútna radiáciou vyvolaná ezofagitída, no používa sa aj názov postradiačná ezofagitída. Ide o radiáciou vyvolaný opuch pažeráka a bolestivé prehĺtanie.

Príznaky a dopady ochorenia

Pacienti však môžu mať (aj napriek rovnakým liečebným postupom pri nádorovom ochorení) rôzne ťažkosti. Niekoho môže páliť záha, pre niekoho je prehĺtanie bolestivé a niekto má pocit cudzieho telesa v krku. Prvá fáza ochorenia je však zvyčajne asymptomatická.

I keď môžu byť tieto ťažkosti rôzne, zväčša všetky vedú k rovnakým komplikáciám – pacient zníži príjem potravy a tekutín, stráca váhu, je dehydratovaný, kvôli bolesti nespí a stráca silu. Pacient v takomto stave potom horšie znáša akúkoľvek inú liečbu, napríklad tu primárnu spojenú s onkologickým ochorením. V najhoršom prípade ju musí prerušiť, poprípade znížiť dávky, čo so sebou nesie ďalšie riziká.

Je preto viac než potrebné zahájiť potrebné kroky k tomu, aby sa u pacienta odstránili ťažkosti spojené s akútnou ezofagitídou. Už samotné ožarovanie a liečba nádorov býva veľkou záťažou pre fyzickú, ale aj psychickú stránku človeka a akékoľvek pridružené ťažkosti nezlepšujú jeho stav.

Dobrou správou je, že problémy s pažerákom sa dajú liečiť.

Slovník pojmov

Akútna radiáciou vyvolaná ezofagitída, alebo postradiačná ezofagitída je ochorenie pažeráka, ktoré môže vzniknúť ako sprievodný jav ožarovania hornej časti tela. Prejavuje sa týmito symptómami:

Dysfágia: porucha prehĺtania. Ide o špecifický symptóm, ktorý u pacienta signalizuje poruchu transportu potravy, tekutín, slín, alebo liekov z ústnej dutiny do žalúdka.

Afágia: neschopnosť akéhokoľvek prehĺtania.

Odynofágia: bolestivé prehĺtanie.

Liečba postradiačnej ezofagitídy

V prvom rade je nutné spomenúť, že v súčasnosti neexistuje stratégia na prevenciu vzniku postradiačnej ezofagitídy (ARIE). Preto sa liečia už vzniknuté symptómy. Pacient ich spozoruje zhruba dva týždne po začatí liečby a pretrvávať môžu až štyri týždne po ukončení rádioterapie či chemo-rádioterapie.

Samotná liečba ARIE však závisí od stupňa ochorenia. Existuje široká škála liekov a pomôcok, ktoré môžu pomôcť pri takomto opuchu sliznice pažeráka. K využívaným zdravotníckym pomôckam patrí aj Esoxx One, ktorý sa predáva vo forme gélu vo vrecúškach.

Gél po skonzumovaní pôsobí priamo v mieste vzniku problému – na pažeráku, na ktorom vytvorí ochranný film. Ten zamedzí ďalšiemu poškodeniu, stlmí bolesť a zároveň poskytne telu čas na regeneráciu poškodenej sliznice. V praxi to znamená, že onkologický pacient môže ľahšie piť, jesť, má pokojnejší spánok a lepšie potom znáša samotnú liečbu.

Najväčšia výhoda Esoxx One spočíva v rýchlom nástupe účinku, a to už do pol hodiny, pričom účinok pretrváva až 6 hodín po užití. Nejde o liek, ale zdravotnícku pomôcku, a preto nehrozia žiadne liekové interakcie alebo kontraindikácie.

Esoxx One je síce voľnopredajná pomôcka, no onkologickí pacienti majú nárok na preplatenie zo zdravotnej poisťovne. Stačí si preto vypýtať od lekára recept (telefonicky) a navštíviť najbližšiu lekáreň.

Praktické tipy na záver

Ak vás tiež trápi sťažené prehĺtanie, okrem liečby symptómov si môžete pomôcť aj nasledujúcimi tipmi:

  • Obmedzte konzumáciu teplých a horúcich jedál a nápojov. Ak je to možné, vychlaďte ich na izbovú teplotu a tiež pridajte do jedálnička viac ovocia (nie citrusové plody) a surovej zeleniny.
  • Vynechajte tuhú a suchú stravu, ktorá si vyžaduje zdĺhavé prežúvanie.
  • Úplne sa vyhnite konzumácii alkoholu a fajčeniu!
Zdroje:

Čítať ďalej