Hrozí pri zanedbaní pálenia záhy rakovina?

Fieldset

Hrozí pri zanedbaní pálenia záhy rakovina?

Ak čítate tento článok, tak už určite verne poznáte ten pocit pálenia vychádzajúcej z hrudi smerom nahor až do hrdla. Prichádza vo vlnách, zvyčajne po konzumácii nezdravého jedla a je spôsobený kyselinou chlorovodíkovou, ktorá si to zo žalúdka namierila do oblasti pažeráka, kde dráždi jeho sliznice. Niekedy tento pocit pálenia ustúpi a človek sa hneď cíti oveľa lepšie. Ak vás však tieto nepríjemné pocity, ktoré nie a nie prestať, obťažujú pravidelne, mali by ste byť na pozore.

Väčšina ľudí už reflux kyseliny pravdepodobne zažila aspoň raz za život. Nie je to nič neobvyklé. K páleniu, ktoré môžeme pociťovať v hrudníku alebo krku, najčastejšie dochádza po konzumácii určitých potravín alebo v spánku. Spánok môže vplývať na uvoľnenie svalov, ktoré majú na starosti zvierať žalúdok a udržať ho uzatvorený. Taký kofeín, alkohol alebo niečo pikantné majú, pre zmenu, schopnosť zvýšiť produkciu žalúdočnej šťavy.

Ako môže pálenie záhy viesť k rakovine pažeráka?

Zatiaľ čo sú bunky žalúdku pred silnou kyselinou chránené povlakom hlienu, tak bunkám pažeráku tento evolučný pršiplášť chýba. To znamená, že ak sa žalúdočná kyselina dlhodobo dostáva do spodnej časti pažeráka, bude tam vznikať chronický zápal. Ako to už so zápalmi býva, ich efekt je veľmi neblahý. V tomto prípade sa bavíme o poškodení tkanivových buniek, ktoré vedie k diagnóze s názvom Barrettov pažerák. V praxi to znamená,  že bunky pankreasu, ktoré sú v blízkosti vstupu do žalúdku, sa úplne zbláznia a rozhodnú sa vyzerať ako bunky podobné tým, ktoré sa nachádzajú v tenkom čreve. Hoci ide o príznak spojený s vyšším rizikom rozvoja rakoviny pažeráka, nemusíte hneď potom, čo Vám bol Barrett diagnostikovaný, panikáriť. Je to len dôvod na pravidelné kontroly u gastroenterológa. Vo väčšine prípadov (99%) sa tieto bunky pažeráka uspokoja s tým, že začali vyzerať ako tie črevné a rakovina pažeráka sa nikdy nevyvinie. To, že je Barretov pažerák prekanceróza znamená, že ak sa rakovina vyvinie, tak s najvyššou pravdepodobnosťou práve v tejto oblasti. Najčastejšie sa prejaví u jednotlivcov, ktorí majú GERD, ale naďalej fajčia a pijú alkohol. Ženy sú pritom omnoho náchylnejšie.

Aké sú symptómy rakoviny pažeráka?

Tento druh rakoviny je veľmi nebezpečný, lebo jeho príznaky môžu byť dlho skryté. Medzi prvotné symptómy rakoviny pažeráka patria ťažkosti s prehĺtaním, nazývané dysfágia, pretrvávajúce niekoľko mesiacov. Niektorí ľudia môžu pri prehĺtaní taktiež pociťovať bolesť a mať pocit, že im niečo uviazlo v krku. Ďalším varovným prstom je čierna stolica, ktorá vzniká natrávením krvi uvoľňujúcej sa z nádoru. V prípade, že už  pozorujete aj pridružené neúmyselné strácanie hmotnosti, môže ísť o neskoré, pokročilé štádium rakoviny. Preto pridlho nečakajte a nezabúdajte na dôležitosť rozhovoru so svojim lekárom. Včasná diagnostika môže výrazne pomôcť pri úspešnosti liečby. Pálenie záhy preto určite neberte na ľahkú váhu.

DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE: Účelom týchto informácií je iba poskytnúť všeobecné usmernenie. Neposkytuje definitívne lekárske poradenstvo. Je veľmi dôležité, aby ste sa o Vašom stave, poradili so svojím lekárom.

Čítať ďalej