Liečba častého pálenia záhy a ochorenia GERD

Fieldset
Autor: Peter Novák

Liečba častého pálenia záhy a ochorenia GERD

Pocit pálenia vychádzajúci z hrude smerom nahor je základný príznak pri problémoch s pálením záhy. Tento pocit je spôsobený návratom žalúdočného obsahu do pažeráka a je jedným z hlavných príznakov gastroezofágovej refluxnej choroby (GERD). Ako sa lieči nepríjemné pálenie a aké kroky môžete podniknúť pre zlepšenie kvality vášho života, vám priblížime v tomto článku.

Režimové opatrenia pri častom pálení záhy

Liečba GERD-u môže byť v začiatočných štádiách ľahšia. No čím viac sa pálenie odkladá a nerieši, tým väčšie problémy a ťažkosti môže v budúcnosti spôsobiť. Prvá vec, na ktorú by sme sa mali sústrediť, sú režimové opatrenia proti páleniu záhy, ktoré spočívajú v úprave životosprávy.

  • Neodporúča sa byť často v predklone a ani dvíhanie ťažkých bremien.
  • Taktiež je vhodné podložiť si lôžko tak, aby bola horná časť tela vyššie (sťaží sa tým prechod kyselín do pažeráka).
  • Posledné jedlo a tekutiny by ste mali konzumovať najneskôr 4 hodiny pred spaním.
  • Jedzte častejšie a menšie porcie (tento zvyk vám zaistí aj lepšie trávenie a menší príjem vzduchu).
  • Strava by mala byť nedráždivá a nezaťažovať trávenie.
  • Obmedziť (až úplne vylúčiť) sa odporúča aj užívanie alkoholu, čiernej kávy, fajčenia, korenených jedál, čokolády a perlivých nápojov.
  • Niektoré druhy zeleniny v surovom stave, ako napríklad paprika, paradajky, cesnak, cibuľa, taktiež môžu oslabovať dolný pažerákový zvierač, ktorý bráni návratu žalúdočného obsahu do pažeráka.

Liečba ochorenia GERD

Hlavným cieľom liečby GERD je zlepšiť kvalitu života pacientov a dosiahnuť čo najrýchlejší ústup symptómov, docieliť zhojenie ezofagitídy (zápalu sliznice pažeráka), zábrániť komplikáciám a predísť recidívam ezofagitídy.

Okrem vyššie spomínaných režimových opatrení sa v rámci liečby GERD využívajú aj lieky, poprípade chirurgická liečba. Medikamentózna liečba (lieky) závisí od štádiá choroby a príznakov.

Aké lieky vám môže predpísať lekár?

  • Lieky, ktoré znižujú kyslosť žalúdočného obsahu (antacidá klasické alebo s alginátom).
  • Lieky, ktoré znižujú tvorbu žalúdočnej kyseliny (tzv. antagonisti H2 receptorov alebo inhibítory protónovej pumpy PPI).

Ak pacient nezareaguje dostatočne na medikamentóznu liečbu, lekár môže navrhnúť chirurgickú liečbu. Pacienti s hiátovou herniou, dobrým účinkom PPI alebo ezofagitídou sú najlepší kandidáti na účinnú antirefluxnú operáciu.

Štatistiky hovoria, že 10 – 40 % pacientov má nedostatočnú odpoveď na medikamentóznu liečbu. Títo pacienti potrebujú aj inú, doplnkovú liečbu, k štandardnej liečbe GERD (PPI). Práve Esoxx One by mohol byť takouto doplnkovou liečbou, pretože svojím unikátnym mechanizmom účinku pôsobí presne v mieste vzniku symptómov GERD – v pažeráku.

 

Vyskúšajte ESOXX® ONE a zbavte sa nepríjemných pocitov pálenia už do 30 minút.

Zdroje:

https://www.zdravie.sk/choroba/47747/palenie-zah https://www.reuters.com/article/us-acidreflux-sleep/acid-reflux-may-disrupt-sleep-idUSTRE65L59W20100622

https://www.healthline.com/health/gerd/heartburn-vs-acid-reflux

Williams, Valerie A., et al. "Esophagectomy for high grade dysplasia is safe, curative, and results in good alimentary outcome." Journal of Gastrointestinal Surgery 11.12 (2007): 1589-1597.

Pace F, et al. 2012; 'Practice-Changing' Reflux Technique in the Spotlight at DDW -

Medscape - May 28, 2018

Savarino, V., et al. "Randomised clinical trial: mucosal protection combined with acid suppression in the treatment of non‐erosive reflux disease–efficacy of Esoxx, a hyaluronic acid–chondroitin sulphate based bioadhesive formulation." Alimentary pharmacology & therapeutics 45.5 (2017): 631-642.

Čítať ďalej