Tipy, ako skoncovať s pálením záhy

Fieldset
Autor: Peter Novák

Tipy, ako skoncovať s pálením záhy

Máte problémy s pálením záhy? Skúšali ste rôzne spôsoby, ako sa mu vyhnúť, ale nezabrali? Prinášame vám článok o rôznorodých postupoch a riešeniach, ako bojovať proti páleniu záhy.

Režimové opatrenia

V prvom rade je vhodné nastaviť si režimové opatrenia, ktoré by vám mali pomôcť predchádzať nepríjemnému pocitu pálenia záhy. Je dobré vyhýbať sa rizikovým potravinám s vysokým obsahom tukov či čokoláde, cibuli, cesnaku alebo mentolu. Z nápojov sa to týka hlavne kolových sladených nápojov, kávy, džúsu a alkoholických nápojov. Všetky vyššie uvedené aspekty sú rizikovými faktormi, či už pri gastroezofágovom refluxe alebo pri obezite, ktorá negatívne vplýva na samotné pálenie záhy.

Poloha tela tiež vplýva na pohyb štiav a žalúdočného obsahu v gastrointestinálnom trakte. Preto sa neodporúča jesť v posteli, poležiačky alebo si hneď po jedle ľahnúť. Natrávený obsah žalúdka sa v polohe poležiačky môže ľahšie dostať cez pažerákový zvierač a spôsobiť nepríjemné pocity po dobu niekoľkých hodín.

Optimálna telesná hmotnosť

Netreba zabúdať ani na starostlivosť o svoju telesnú hmotnosť, keďže až 33 % populácie rozvinutých krajín je obéznych (Dr. Christopher Murray, 2014). Jedávajte pravidelnejšie menšie porcie a prevažne potraviny, ktoré nezvyšujú nadmernú tvorbu žalúdočných kyselín.

Fajčenie

Fajčenie je ďalším závažným rizikovým faktorom pri gastroezofagovom refluxe. Nikotín ako jedna z hlavných zložiek cigariet podnecuje tvorbu žalúdočných kyselín a zároveň oslabuje funkciu zvierača pažeráka.

Pozor na „babské rady

Pri výskyte slabšieho pálenia záhy sa neodporúča používať rôzne babské rady“. Tieto rady sú väčšinou založené na neutralizačnej schopnosti potravín voči kyslému prostrediu žalúdka. Sú to prírodné antacidá – skupina látok, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku a tým znižujú pH prostredia v žalúdku, čím potláčajú príznaky pálenia záhy.

Medzi tieto domáce „všelieky“ radíme napríklad roztok jedlej sódy, jablká, pohár mlieka alebo odvary z rôznych bylín, ako napríklad škorice, rasce, alebo rumančeku. Babské rady nám však vedia, ale len dočasne uľaviť od pálenia záhy, sú iba dočasným riešením a nie vždy musia zabrať. Preto sa odporúča siahnuť po efektívnejšej pomoci z lekárne (napríklad na zníženie tvorby kyseliny alebo ochranu pažeráka).

Efektívna pomoc pri pálení záhy

Pomôcť môže aj voľnopredajná zdravotnícka pomôcka Esoxx One. Svojím zložením regeneruje sliznicu pažeráka a pomáha predchádzať ďalším komplikáciám spojeným s podráždením a pálením. Na rozdiel od iných prípravkov pôsobí priamo v mieste problému, a to na sliznici pažeráka. Ďalšou výhodou je, že už do 30 minút po užití dokáže zneutralizovať nepríjemné pocity a zbaviť pálenia záhy. Esoxx One si môžete zakúpiť online kliknutím na tento odkaz.

Zdroje:

https://www.zdravie.sk/choroba/47747/palenie-zahy

https://primar.sme.sk/c/20764859/desat-potravin-ktore-mozu-sposobit-pale...

https://primar.sme.sk/c/5823298/palenie-zahy.html

https://www.healthline.com/health/antacids

Williams, Valerie A., et al. "Esophagectomy for high grade dysplasia is safe, curative, and results in good alimentary outcome." Journal of Gastrointestinal Surgery 11.12 (2007): 1589-1597.

Pace F, et al. 2012; 'Practice-Changing' Reflux Technique in the Spotlight at DDW - Medscape - May 28, 2018

Savarino, V., et al. "Randomised clinical trial: mucosal protection combined with acid suppression in the treatment of non-erosive reflux disease–efficacy of Esoxx, a hyaluronic acid–chondroitin sulphate based bioadhesive formulation." Alimentary pharmacology & therapeutics 45.5
(2017): 631-642.

Čítať ďalej