Prečo trápi ľudí s nadváhou časté pálenie záhy?

Fieldset
Autor: Peter Novák

Prečo trápi ľudí s nadváhou časté pálenie záhy?

Nadváha a obezita vplývajú negatívne na nervový, tráviaci, dýchací, kardiovaskulárny ale aj endokrinný systém tela. Môžu byť spúšťačom mnohých chorôb, napríklad gastroezofageálnej refluxnej choroby, skrátene GERD. Dôvodom vzniku tohto ochorenia je poškodená funkcia pažerákového zvierača, ktorá sa prejavuje pálením záhy – a práve to trápi častejšie ľudí s vyššou hmotnosťou.  

Počet ľudí s obezitou vo svete sa podľa WHO od roku 1975 strojnásobil. Už dávno to nie je problém len dospelých, ale čoraz častejšie sa týka aj detí. Vyšší objem tuku v tele však môže spôsobiť mnohé problémy, ktoré ak sa neliečia, môžu prerásť do vážnejších ochorení. 

Práve k častým sprievodným javom obezity patrí aj pálenie záhy, ktoré majú ľudia tendenciu zľahčovať, pretože bežne trápi aj ľudí s optimálnou hmotnosťou. Je však nutné rozlišovať občasné a pravidelné pálenie záhy. 

Kedy je už nutné zasiahnuť? 

Pálenie záhy spôsobuje návrat kyslých žalúdočných štiav do pažeráka. Spúšťačom môžu byť rôzne potraviny či nápoje a zväčša nepríjemné pocity rýchlo odznejú. Ak sa však obsah žalúdka vracia pravidelne, poprípade sa pridávajú aj bolesti v okolí hrude či kašeľ, môže ísť o poškodenie zvierača – ten sa nachádza medzi žalúdkom a pažerákom a jeho funkciou je práve zabezpečenie jednosmerného prechodu potravy. Ak si zvierač neplní svoju funkciu, nastáva reflux, ktorý sa prejavuje pálením záhy. Toto ochorenie sa nazýva gastroezofageálna refluxná choroba (GERD). 

Vážnosť tohto ochorenia pramení z faktu, že kyslé žalúdočné šťavy sa pri ňom často a pravidelne stretávajú so sliznicou pažeráka, a to môže viesť k jeho nezvratnému poškodeniu. Práve preto je dlhodobé pálenie záhy problém, ktorý je potrebné riešiť s lekárom. 

Nadváha a obezita zvyšujú riziko vzniku GERD 

Výskumy a prax ukazujú, že ľudí s nadváhou a obezitou trápi pálenie záhy častejšie – konkrétne sa s ním stretávajú viac ženy ako muži. Dôvodom pri obezite je nadbytočný tuk v okolí brucha, ktorý tlačí na žalúdok, ale aj hormonálne zmeny (obézni ľudia trpia zvýšenou hladinou estrogénu) či dokonca brušný pruh (aj tu patrí obezita k rizikovým faktorom vzniku). 

Pažerák ľudí s nadváhou a obezitou je v priemere častejšie vystavený kyslým žalúdočným šťavám než je tomu u ľudí s optimálnou váhou. Pri dlhodobom neriešení problému môže ochorenie GERD prerásť do ochorenia s názvom Barretov pažerák a v niektorých prípadoch potom aj do rakoviny pažeráka. Existuje teda jasná korelácia medzi vyššou váhou a zvýšeným výskytom týchto troch ochorení

Ako sa dá zasiahnuť? 

V prvom rade sú pri pálení záhy vždy dôležité režimové opatrenia, ktoré vám odporučí aj lekár. Tie zahŕňajú: 

  • Úpravu stravy a vynechanie tých jedál a nápojov, ktoré môžu spôsobovať ťažkosti (ideálne je sledovať svoj stav a vytvoriť si zoznam) 
  • Zaradenie do stravy dostatok ovocia a zeleniny  
  • Vynechanie alkoholu a fajčenia 
  • Úprava stravovacích návykov: jesť častejšie a menšie dávky, nejesť tesne pred spaním a vyhýbať sa polohe ležmo s plným žalúdkom 
  • Nadvihnutie si vankúša počas noci 
  • U ľudí s nadváhou je to navyše potreba znížiť telesnú hmotnosť 

Ak už trpíte ochorením GERD, je navyše dokázané, že znižovaním telesnej hmotnosti sa môžu zmierniť príznaky, či úplne vyliečiť toto ochorenie. 

Je nutné užívať aj nejaké lieky? 

Pri dlhodobom pálení záhy je nutné navštíviť lekára. Ak už viete, že trpíte ochorením GERD, cieľom medikomentóznej liečby je odstraňovať nepríjemné príznaky, znižovať tvorbu žalúdočnej kyseliny, pomáhať liečiť pažerák a prechádzať vzniku ďalších komplikácií. 

Zatiaľ čo na redukciu tvorby kyselín sa využívajú lieky na predpis, na ochranu pažeráka existujú voľnopredajné zdravotnícke pomôcky ako Esoxx One. Ide o roztok vo forme vrecúšok, ktorý sa skonzumuje po jedle či pred spaním a do 30 minút vytvorí na pažeráku ochranný film. Vďaka tomu bude pažerák ochránený pred vplyvom agresívnych kyselín a zároveň sa bude môcť vyliečiť a zregenerovať. 

Esoxx One využívajú lekári ako doplnkový prvok pri liečbe GERD, no môže byť aj šikovnou prvou pomocou pri občasnom pálení záhy

V každom prípade však platí, že pri dlhodobom pálení záhy je nutné navštíviť lekára a čo najskôr zahájiť režimové opatrenia spomenuté vyššie. Špeciálny dôraz sa kladie na samotné zníženie telesnej hmotnosti

Chybou môže byť spoliehanie sa len na domáce recepty na pálenie záhy, pretože tie môžu pri dlhodobom praktizovaní spôsobiť vyššiu produkciu žalúdočných kyselín. Viac si o mechanizme fungovania domácich receptov na pálenie záhy môžete prečítať v predchádzajúcom blogu. 

Symptómy spojené s GERDom:

  • pálenie za hrudnou kosťou vyžarujúce do krku,
  • návrat žalúdočného obsahu naspäť do úst,
  • viaznutie sústa pri prehĺtaní,
  • bolestivé prehĺtanie sústa,
  • pocit cudzieho telesa v krku,
  • kyslá alebo horká chuť v ústach.

Na potlačenie symptómov GERDu je jednou z najúčinnejších zdravotníckych pomôcok Esoxx One. Pôsobí priamo v mieste ťažkostí a úspešne potláča nepríjemne pálenie v oblasti hrudníka už do pol hodiny od použitia jednorazovej dávky. Zároveň predlžuje obdobie bez príznakov až na 3 hodiny.

Vyskúšajte ESOXX® ONE a zbavte sa nepríjemných pocitov pálenia už do 30 minút.

Zdroje:

Čítať ďalej