Pálenie záhy v tehotenstve – prečo sa to deje a čo pomáha?

Fieldset

Pálenie záhy v tehotenstve – prečo sa to deje a čo pomáha?

Pálením záhy v tehotenstve trpí mnoho žien. Najčastejšie sa nepríjemné pocity objavia v treťom trimestri, no po pôrode by mali odznieť. Viete, prečo sa to deje a čo pomáha na pálenie záhy v tehotenstve?

Podľa zahraničnej štúdie trpí pálením záhy v tehotenstve 17 – 45 % žien. Najväčšia pravdepodobnosť je v prípade, ak vás pálenie záhy trápilo aj pred otehotnením. Nepríjemné pocity sa väčšinou objavujú od 27. týždňa, avšak treba mať na pamäti, že každé telo je iné.

V každom prípade sa netreba báť, pálenie záhy v tehotenstve má svoje vysvetlenie a nijako neohrozuje dieťatko. Navyše vďaka režimovým a diétnym opatreniam viete symptómy dostať po kontrolu.

Prečo vzniká pálenie záhy v tehotenstve?

Pálenie záhy – reflux – je stav, kedy sa žalúdočná kyselina vracia do pažeráka, čo vyvoláva nepríjemný pocit pálenia v oblasti hrude. Deje sa to preto, že sval (pažerákový zvierač), ktorý je bariérou medzi žalúdkom a pažerákom je uvoľnený, a to umožňuje spätný chod kyseliny.

Na uvoľnenie pažerákového zvierača vplýva niekoľko faktorov, medzi nimi aj tie, ktoré sa odohrávajú v ženskom tele počas tehotenstva. Konkrétne ide o hormonálne a mechanické vplyvy.

  1. Hormonálne vplyvy: v ženskom tele sa počas tehotenstva tvoria rôzne hormóny, ktoré priamo vplývajú na pažerákový zvierač a podnecujú jeho časté uvoľňovanie. Nepríjemné pocity vás môžu trápiť najmä v polohe ležmo alebo po väčšom jedle.
  2. Mechanické vplyvy: ako dieťatko rastie, zaberá viac miesta, a to vytvára tlak na žalúdok. To môže potom tlačiť obsah žalúdka smerom nahor do pažeráka. Preto väčšinu žien trápi pálenie záhy najmä v treťom trimestri.

Počas tehotenstva sa navyše spomaľuje trávenie, aby sa potrava dostala ľahšie k dieťatku. Spomalené trávenie vo všeobecnosti zvyšuje riziko pálenia záhy.

Ako sa prejaví pálenie záhy?

Pri pálení záhy sa vracia žalúdočná kyselina do pažeráka – jeho sliznica však nie je prispôsobená na styk s kyselinou, a preto cítime nepríjemný pocit pálenia.

To však nie je všetko, s pálením záhy sa môžu spájať aj ďalšie príznaky, ktoré nemusíte vedieť správne vyhodnotiť. Najčastejšie ide o:

  • nafukovanie,
  • grganie,
  • kyslý pocit v ústach,
  • bolesť hrdla,
  • bolesť na hrudi (najmä pri predklone),
  • častý kašeľ.

Čo pomáha na pálenie záhy v tehotenstve?

Ako prvé sa pri pálení záhy vždy odporúča upraviť stravovacie návyky – čo jeme, kedy to jeme a v akom množstve má veľký vplyv na naše trávenie.

  1. Jedzte preto častejšie a menšie dávky. Veľké porcie jedla ostávajú v žalúdku dlhšie, a to zvyšuje riziko pálenia záhy.
  2. Taktiež nezapíjajte sústa vodou, ale napite sa pred alebo po jedle.
  3. Kyslé a pikantné jedlá môžu spúšťať alebo zhoršovať pálenie záhy. Obmedzte preto konzumáciu citrusov, paradajok, cibule, cesnaku, kávy a perlivých vôd. Neodporúča sa ani čokoláda a vyprážané jedlá – tehotenské chute preto treba držať pri pálení záhy na uzde.
  4. Absolútnym nie by mala byť konzumácia alkoholu a fajčenie – okrem toho, že to škodí plodu a vášmu zdraviu, tak tieto zlozvyky zhoršujú pálenie záhy.
  5. Po jedle si neľahajte ani nejedzte krátko pred spaním. Poloha ležmo podporuje návrat kyseliny smerom nahor.
  6. Ak vás aj napriek tomu v noci budí pálenie záhy, nadvihnite si čelo postele tak, aby bol trup vyššie ako zvyšok tela.

Kedy treba vyhľadať lekára a užiť lieky?

Ak nepríjemné pálenie záhy v tehotenstve neustupuje ani po tom, čo ste vyskúšali všetky vyššie spomenuté rady, poraďte sa s lekárom. Môže vám odporučiť lieky – napríklad antacidá na neutralizáciu žalúdočných kyselín.

Zároveň neodporúčame domáce „babské“ recepty, o ktorých účinnosti sme písali v tomto článku.

Hoci si mnohé z liekov na pálenie záhy kúpite bez lekárskeho predpisu, vopred sa poraďte o vhodnom produkte pre tehotné ženy. Len lekár alebo lekárnik bude vedieť vzhľadom na zloženie a váš zdravotný stav posúdiť, či je liek bezpečný na užívanie.

Zdravotnícka pomôcka Esoxx One síce dokazuje rýchly a efektívny nástup účinku pri pálení záhy, no počas tehotenstva sa neodporúča. Jej prípadné užívanie môže odporučiť len lekár. Avšak v prípade, ak pálenie záhy pretrváva aj po tehotenstve a prvých mesiacoch dojčenia, používanie Esoxx One bude bezpečné a účinné.

Čítať ďalej