Pálenie záhy: domáce recepty nemusia byť tým správnym riešením

Fieldset

Pálenie záhy: domáce recepty nemusia byť tým správnym riešením

S pálením záhy sa už stretlo mnoho z nás – tehotné ženy o čosi častejšie, no väčšina ľudí skôr sporadicky, a to po konzumácii určitých jedál. Na internete koluje množstvo tipov na domáce recepty, ktoré odoženú pálenie záhy rýchlo a efektívne. Niektoré suroviny to skutočne dokážu, avšak spôsobom, ktorý nie je pre naše telo najvhodnejší. Najmä, ak sa na to spoliehame pri dlhodobom pálení záhy. 

Prvá pomoc zo špajze 

Mnoho z nás už počulo o tom, že pri pálení záhy si stačí dať lúpané mandle, zjesť banán či jablko, poprípade vypiť zemiakovú šťavu. Veľmi často sa odporúčajú aj rôzne koreniny ako škorica či klinčeky. Tieto domáce recepty fungujú na princípe antacíd – to znamená, že krátkodobo zvyšujú pH v žalúdku a tým neutralizujú kyslé žalúdočné šťavy. Tieto „babské“ recepty nie sú výmysel a môžu byť efektívnym krátkodobým riešením. Avšak iba v prípade, že vás pálenie záhy prekvapí a tak skoro sa nevráti. 

Čo ak sa pálenie záhy vracia? Dá sa to dlhodobo riešiť domácimi receptami? 

Odpoveď znie nie. Užívanie antacíd bez blokácie produkcie žalúdočnej kyseliny má totiž len krátkodobý efekt, pretože bunky žalúdka sú nastavené na kyslé pH. Ak zneutralizujeme kyslé žalúdočné šťavy, vyprovokujeme bunky žalúdočnej sliznice k tomu, aby si vyprodukovali ešte väčšie množstvo kyselín. 

Ak vás trápi pálenie záhy dlhodobo, mali by ste v prvom rade navštíviť svojho lekára. Tento príznak môže byť prvým signálom gastroezofageálnej refluxovej choroby (GERD), pri ktorej si pažerákový zvierač neplní svoju funkciu. Ten by mal fungovať len jednosmerne, čiže pri prechode potravy z pažeráka do žalúdka. V prípade refluxu sa však žalúdočné kyseliny vracajú opačným smerom. Za chorobu sa tento jav označuje vtedy, keď reflux nastáva často a dlhodobo. 

Takéto dlhodobé pôsobenie kyselín na sliznicu pažeráka môže mať negatívny dopad na naše zdravie. Dobrá správa je však tá, že to dokážeme ovplyvniť. 

Prevencia základ úspechu 

Ak sa u vás pálenie záhy vyskytuje pravidelne, prvým bezodkladným krokom by mala byť úprava životosprávy. Zopár jednoduchých krokov vie totiž dopomôcť k zmierneniu nepríjemných príznakov. Takéto režimové opatrenia zhŕňajú napríklad: 

  • vynechanie potravín a nápojov, ktoré spôsobujú ťažkosti. Zväčša to sú pálivé jedlá, niektoré druhy zeleniny v surovom stave, ale aj čokoláda, káva či perlivé nápoje 
  • obmedzenie fajčenia a užívania alkoholu, ideálne sa im úplne vyhýbať 
  • nekonzumovanie jedál aspoň 4 hodiny pred spaním 

Reflux kyselín sa dá odvrátiť aj tým, že si nadvihnete posteľ a budete spávať v polohe, v ktorej je horná časť tela o niečo vyššie. Taktiež sa treba vyhýbať častému predkláňaniu sa či zdvíhaniu ťažkých vecí. 

Rýchla a efektívna úľava od pálenia záhy 

Ak sa vám nepodarí vyradiť z jedálnička všetky suroviny, ktoré môžu spôsobovať pálenie záhy, poprípade nepríjemnosti naďalej pretrvávajú, siahnuť môžete aj po zdravotníckych pomôckach na zmiernenie príznakov. Ich úlohou je odvrátiť poškodenie pažeráku, ktoré spôsobujú kyslé žalúdočné šťavy. 

K takýmto voľnopredajným pomôckam patrí aj Esoxx One, ktorý sa predáva vo forme gélu vo vrecúškach a po prehltnutí pôsobí priamo v mieste vzniku ťažkostí, čiže na pažeráku. Stačí ho skonzumovať po hlavnom jedle alebo hodinu pred spaním a pálenie záhy odznie do 30 minút. Gél pôsobí lokálne, takže nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky. 

Prečo neostať pri domácich receptoch? 

Esoxx One funguje na jednoduchom princípe – na pažeráku vytvorí akýsi ochranný štít, ktorý chráni a hojí sliznicu pred agresívnymi kyselinami zo žalúdka. Obsahuje látky ako kyselina hyalurónová a chondroitín-sulfát, ktoré zabezpečujú ochranu a regeneráciu sliznice pažeráka. Poloxamér 407 zas pomáha predlžovať účinok bariéry proti žalúdočnej šťave. Na rozdiel od domácich receptov neovplyvňuje tvorbu kyselín, no chráni pred nimi pažerák, čo je omnoho efektívnejšie. 

V každom prípade však platí, že ak pálenie záhy pretrváva, poprípade sa k nemu pridávajú aj iné ťažkosti, nemali by ste váhať s návštevou lekára. Môžete trpieť ochorením GERD (gastroezofageálna refluxová choroba), ktoré si už bude vyžadovať účinnejšiu liečbu na zmiernenie tvorby kyselín v žalúdku. Mnoho lekárov však aj pri tejto liečbe siaha po Esoxx One ako po doplnkovej starostlivosti o pažerák. Má preto svoje miesto pri občasnom pálení záhy ale aj pri liečbe ochorenia GERD. 

Zdroje:

Čítať ďalej