Pálenie záhy, kašeľ a bolesť na hrudi – ako spolu súvisia tieto príznaky?

Fieldset

Pálenie záhy, kašeľ a bolesť na hrudi – ako spolu súvisia tieto príznaky?

Pod pojmom pálenie záhy si často predstavíme nepríjemné pálenie v hrdle, ktoré vychádza z hrude. V skutočnosti ho však môžu sprevádzať aj ďalšie príznaky ako kašeľ či bolesť na hrudníku. Čím to je a ako spolu tieto príznaky súvisia?

Občasné pálenie záhy po jedle či alkohole potrápi občas každého z nás. Ak sa však opakuje často a pravidelne (aspoň dvakrát do týždňa), potom už ide pravdepodobne o ochorenie GERD

GERD je skratka pre gastroezofágovú refluxovú chorobu, pri ktorej dochádza k častému návratu obsahu žalúdka smerom späť do pažeráka. Tento jav nazývame reflux a najčastejšie sa prejavuje práve pálením záhy, pretože kyseliny dráždia sliznicu pažeráka, a to vyvoláva pocit pálenia. GERD sa však spája aj s mnohými ďalšími príznakmi – vybrali a opísali sme dve najčastejšie z nich. 

GERD a kašeľ 

Medzi časté symptómy gastroezofágovej refluxovej choroby patrí (okrem pálenia záhy) aj chronický kašeľ. Prídavné meno chronický používame vtedy, ak sa kašeľ vyskytuje 8 či viac týždňov.

Rôzne výskumy dokázali, že GERD je minimálne v 25 % prípadov zodpovedný za rozvoj chronického kašľa. Iný výskum zas preukázal súvislosť až v 40 % prípadov. Je teda jasné, že ochorenie GERD je určitým spôsobom prepojené s  chronickým kašľom a na toto prepojenie existujú dve vysvetlenia.

Buď ide o reflex tela, ktorý vyvoláva stúpanie žalúdočnej kyseliny smerom do pažeráka, alebo sa kyseliny dostávajú až ho hrdla či na hlasivky a spôsobujú reakciu tam. Tento typ refluxu nazývame laryngofaryngeálny (skratka LPR) a ide už o odlišnú diagnózu ako v prípade GERD.

Ako zistiť, či kašeľ môže súvisieť s GERD? 

  • Kašeľ vás trápi zväčša v noci, po jedle alebo vo vodorovnej polohe. 

  • Kašlete, ak aj nefajčíte alebo neberiete lieky, ktoré ho môžu spôsobovať ako vedľajší účinok. 

  • Kašlete, no nemáte astmu a netrápi vás ani zatekanie hlienu do hrdla. 

GERD a bolesť na hrudi 

Bolesť na hrudi si väčšina ľudí spája so srdcovými ochoreniami či infarktom. Nie je to však jediný dôvod a spôsobiť ju môže aj ochorenie GERD, problémy so svalmi, žalúdočné ťažkosti, stres či depresie. 

Ak bolesť na hrudi nespôsobuje srdce, potom je najčastejšou príčinou práve reflux a  ochorenie GERD

V lepšom prípade sa bolesť na hrudníku objaví po jedle, zhorší sa v predklone, polohe ležmo, alebo ju sprevádza aj návrat kyselín do ústnej dutiny – vtedy viete, že príznaky spolu zrejme súvisia.  

Ak však bolesť na hrudníku neviete správne identifikovať, je namieste vyhľadať lekársku pomoc a nechať sa vyšetriť. Odborníci už budú najlepšie vedieť, či bolesť spôsobujú srdcové ťažkosti alebo reflux. 

Zbavte sa nepríjemných príznakov 

Ak vám reflux kyselín zo žalúdka spôsobuje ďalšie ťažkosti ako kašeľ alebo bolesť na hrudníku, je namieste snažiť sa odstrániť tento problém ako prvý

Na začiatku by ste sa mali zamerať na stravu, pretože tá je pri občasnom pálení záhy, ale už aj ochorení GERD, kľúčová. Rozlúčiť by ste sa mali aj s fajčením, nadmernou konzumáciou alkoholu a pomôcť vie určite aj zníženie telesnej hmotnosti. Viac si o tipoch na zlepšenie života s GERD môžete prečítať v tomto článku. 

Okrem vyššie spomínaných režimových opatrení vám pomôže aj voľnopredajná zdravotnícka pomôcka z lekárne – gél Esoxx One. Ten vytvorí na pažeráku ochranný film, ktorý je akousi bariérou pred kyselinami. Pažerák je tak chránený a má čas na regeneráciu. Gél okrem toho pomáha uľaviť od nepríjemných príznakov pálenia záhy, ale aj kašľa či bolesti

Čítať ďalej