5 tipov, ako mať pálenie záhy a ochorenie GERD pod kontrolou

Fieldset

5 tipov, ako mať pálenie záhy a ochorenie GERD pod kontrolou

Pocit pálenia v hrudi alebo v hrdle po jedle, nepríjemná tekutina v zadnej časti hrdla či pocit na vracanie – aj to sú príznaky pálenia záhy, s ktorými sa už mohol stretnúť takmer každý. Ak však nepríjemnosti pretrvávajú, je dobré zvýšiť pozornosť a osvojiť si týchto 5 tipov, ktoré ochránia váš pažerák.

Možno sa pýtate, prečo by ste vôbec mali niečo meniť, keď je občasné pálenie záhy neškodné? Nuž, občasné možno áno, no pravidelné môže znamenať, že trpíte ochorením GERD

Gastroezofágová refluxová choroba je ochorenie pažeráka, ktoré sa prejavuje napríklad aj pálením záhy (nielen po jedle, ale napríklad aj v noci). Reflux nastáva vtedy, keď sa obsah žalúdka vracia opačným smerom do pažeráka. Dlhodobé pôsobenie kyselín na stenu sliznice však môže spôsobovať problémy, ktoré ak sa neliečia (poprípade sa skombinujú so zlou životosprávou), môžu vyústiť až do rakoviny pažeráka

Chráňte svoj pažerák a siahnite po zdravotníckej pomôcke Esoxx One. 

Nemusíte sa však hneď báť – ak zahájite režimové opatrenia a eliminujete škodlivé faktory, nemusíte ani vedieť, že trpíte ochorením GERD. Kľúčom k úspechu je aj týchto 5 krokov. 

Tip číslo 1: upravte si svoj jedálniček 

Mnoho ľudí si myslí, že na pálenie záhy fungujú efektívne „babské“ recepty, ktoré ho okamžite odoženú a je po probléme. O mechanizme fungovania týchto receptov sme už písali v tomto blogu, ktorý vám odporúčame prečítať si. 

Domáce recepty sú len skratkovitým riešením, ktoré by sa nemalo aplikovať do praxe dlhodobo. Naopak, je nutné upraviť si svoj jedálniček a vyhýbať sa potencionálne problematickým jedlám. 

Ktoré konkrétne potraviny spôsobujú pálenie záhy? Zväčša to sú pikantné jedlá, citrusové plody a šťavy, cesnak, cibuľa, mäta, vyprážané jedlá, ale aj čokoláda, káva či perlivé nápoje. Sami na sebe však časom spozorujete, čo vám robí problémy a čomu by ste sa mali vyhýbať. Spíšte si tieto potraviny na zoznam a majte ho vždy na očiach, aby ste predišli ťažkostiam. 

Okrem vyhýbania sa určitým potravinám sa však odporúča konzumovať aj dostatok ovocia a zeleniny, ktorú ľahko strávite a nezaťažíte žalúdok. 

Tip číslo 2: praktické návyky 

Okrem úpravy jedálnička si skúste osvojiť aj tieto stravovacie návyky: jedzte častejšie v menších dávkach a tiež s dostatočným predstihom pred spaním (aspoň 4 hodiny). Možno máte vo zvyku zdriemnuť si po nedeľnom obede, no lepšie urobíte, ak sa radšej vyberiete na zdravotnú prechádzku a jedlo strávite vo zvislej polohe. 

V polohe ležmo sa totiž môžu svaly na zvierači uvoľniť, a kyslé žalúdočné šťavy tak ľahšie preniknú pažerákom smerom do hrdla. To isté potom platí aj počas noci – odporúča sa preto jemne si nadvihnúť posteľ, nie iba podložiť hlavu viacerými vankúšmi.

Tip číslo 3: dajte zbohom alkoholu a  cigaretám 

Ak holdujete týmto nerestiam, je načase zvážiť ich nevyhnutnosť a dať si na misku váh pre a proti. Pre už necháme na vás, no proti hrá rozhodne fakt, že rakovina pažeráka sa častejšie prejaví u ľudí, ktorých trápi GERD a navyše naďalej fajčia a konzumujú alkohol

Princíp je jednoduchý – alkohol zvyšuje produkciu kyslých žalúdočných štiav a cigaretový dym zas uvoľňuje zvierač medzi pažerákom a žalúdkom. Ak túžite dať zbohom nepríjemnostiam spojeným s ochorením GERD, bez vylúčenia alkoholu a cigariet to skrátka nepôjde. 

Tip číslo 4: znížte svoju telesnú hmotnosť 

Ľudí s vyššou telesnou váhou trápi omnoho častejšie pálenie záhy a ochorenie GERD. Dôvodom je nadbytočný tuk v okolí brucha, ktorý tlačí na žalúdok, ale aj hormonálne zmeny (obézni ľudia majú zvýšenú hladinu estrogénu) či dokonca brušný pruh (aj tu patrí obezita k rizikovým faktorom). 

V časopise Obesity vyšla v roku 2012 štúdia, ktorá skúmala koreláciu medzi znižovaním telesnej hmotnosti a elimináciou príznakov ochorenia GERD. Vyše tristo obéznych  účastníkov štúdie (101 ±18 kg) podstúpilo program na redukciu hmotnosti. Výsledok sa dá zhrnúť do tvrdenia, že čím výraznejšia zmena váhy nastala, tým skôr sa človek zbavil príznakov ochorenia. Ženy zaznamenali zlepšenie po tom, čo schudli 5-10 % svojej váhy a u mužov to bolo zhruba 10 %. 

Tip číslo 5: chráňte svoj pažerák 

Napriek dodržiavaniu vyššie uvedených režimových opatrení sa môže stať, že pálenie záhy pretrváva, poprípade sa k nemu pridávajú aj iné príznaky. Vtedy je na mieste vyhľadať odbornú lekársku pomoc a svoj stav konzultovať. 

Lekár vám môže predpísať lieky, ktoré znížia kyslosť žalúdočného obsahu alebo znížia tvorbu žalúdočnej kyseliny. Napriek tomu je však nutné chrániť aj pažerák, ktorý je pri častom pálení záhy vystavený agresívnemu obsahu žalúdka.

Rýchlu pomoc poskytne zdravotnícka pomôcka Esoxx One, ktorá sa predáva vo forme gélu vo vrecúškach. Obsah stačí skonzumovať po jedle alebo pred spaním a do pár desiatok minúť sa na vašom pažeráku vytvorí ochranný plášť, ktorý mu navyše zabezpečí čas na regeneráciu. 

Esoxx One je voľnopredajná pomôcka, ktorú môžete dostať v najbližšej lekárni.

Zdroje:

Čítať ďalej